Idag

Idag har jag försökt att bringa lite ordning och reda i allt pappersarbete. Det är alltid stökigt efter nyår med fakturor, försäkringar och SAM ansökningar, men det har blivit bättre iaf! Igår var det ladugårdsarbete hela dagen, vi blandade foder, klippte kor och tvättade vindnäten som blev riktigt bra faktiskt. I söndags kom två nya kalvar, det var 266 som fick en kvigkalv av Limousinmodell och 1222 som fick en tjurkalv, en Hereford. I fredags blev det ju ett par öl på kvällen och en sväng på krogen så lördagen fick bli vilodag.



Lille tjurkalven var lite trött i början men nu har han tagit sig och äter riktigt bra!



Bilderna blir bara sämre och sämre men det här är iaf kvigkalven. Den har fått en bra start i livet och har kanske den bästa mamman i vår besättning 266

Fredag

Idag har 231 och 232 fått varsina kvigkalvar. Det har varit ladugårdsarbete, bla kört in spån och strött kalvgömmor och liggbås. Anton var också med ute i ladugården och hjälpte till. Nu blir det till att fira in fredagskvällen med några öl! Trevlig helg!



231 med Herefordkalv. Kavat fader



232 med sin lilla kvigkalv. Även här Kavat fader



Kalvarna tycker det är intressant med nytt spån



Kul att springa runt och busa också



Anton trivs i ladugården

Kalvningshjälp

Igår var det lite dramatik i ladugården när 240 behövde hjälp att kalva. Det visade sig att kalven låg bakochfram och var på väg ut med bakbenen först. Så Tobbe och farsan fick agera barnmorskor och hjälpa till att dra ut kalven, som tur var gick det bra och kalven kom ut ganska lätt. Det är väldigt viktigt att inte dra för hårt eller vid fel tillfällen då både kon och kalven kan få allvarliga skador. Ut kom iallafall en liten kvigkalv och när de rensat luftrören och fått i den lite råmjölk mådde den riktigt bra. Senare kalvade även 242, hon fick en tjurkalv. Båda med Kavat som fader.



240 med sin kvigkalv. Båda är pigga och välmående efter omständigheterna



242 med sin tjurkalv. Totalt 16 kalvar

Långlördag

Lördagen började med nattjobb när Svevia ringde ut snösvängen. Efter det var det dags för ladugårdsarbete där bla 251 fick en tjurkalv. Sedan avslutades kvällen med att ploga lite industrier på Torsvik åt Transab. Så nu är det sängen som gäller!



Äntligen färdig plogat ca kl 09 00



251 med sin kalv. Fader: Durban 

Ny kalv

Idag kom ännu en kalv, det var 1195 alias pälsöra som fick en stor tjurkalv, fader the one and only Kalle Kamrat. Annars har Bullen stått för stora delar av dagens arbete då han rensade några diken åt en granne. Nu softar vi ett tag innan snröjningen drar igång!



Pälsöra med sin kalv. Totalt har det hittills blivit 13 kalvar fördelat på 8 tjurar och 5 kvigor



Bullen med Lännen i Västansjö

Fredag

Fredag är lika med ladugårdsarbete. Idag har vi klippt kossor, utfodrat och förberett för helgen. Vi klipper korna för att de ska hålla sig rena och fria från ohyra. Det blev även en ny kalv, det var 217 som fick en tjurkalv med Kavat som fader. 

 

217 med kalv



Gojd klipper 294



Många kompisar att busa med

Ytterligare 3 kalvar idag!

Nu behöver vi snart bygga ut bb. Idag var det då ytterligare 3 kor som kalvade. På morgonen födde 267 en liten limousinkvigkalv, den var tyvärr lite svag och kunde inte äta själv så vi har fått mata den men nu ikväll var den piggare iaf. Senare på förmiddagen fick 241:an en limousintjurkalv och nu ikväll fick 149:an, som även är ansiktet utåt på alla reklambilder, en jättefin Herefordtjurkalv. Så nu börjar det bli lite trångt i kalvningsboxen.



Här har vi 241:ans kalv i bakgrunden



Detta är 149:ans kalv. 149:an som är vår äldsta ko blir 9 år i år!



Och till sist 267 med kalv. Vi vill gärna ha dem i kalvningsboxen ett par tre dagar så att man ser att det inte är några problem med digivning och liknande. 

Fler kalvar!

Idag kom det inte mindre än tre nya kalvar. Det började med att 237:an fick en Herefordtjurkalv och 289:an fick en limousinkvigkalv på morgonen. Sedan fick även 283 en fin limousinkvigkalv vid middagstid, så dagen har varit bra!



237:ans kalv som kommer att heta 371 har bäddat ner sig i halmen



289 är en stolt mamma som vaktar sitt barn



Lite suddig bild men den föreställer 283 som slickar sin precis nykalvade kvigkalv med 237 i bakgrunden

Ännu en kalv!

Idag kom ännu en kalv. Det var 229 som även hon fick en tjurkalv med Kavat som fader.



Hittills har det fötts fyra tjurkalvar och en kvigkalv


Fjärde kalven!

Idag var det då dags för 182:an. Hon fick en rejäl tjurkalv, en äkta Hereford med Kavat som fader.



Här är kalven bara några minuter gammal



Ett viktigt skede i kalvens ännu korta liv. När kossan slickar honom ren stimuleras andningen och kons bakterieflora överförs till kalven. Det och att kalven börjar dia så fort som möjligt är viktigt för immunförsvaret då kalven bara kan ta upp antikroppar de första timmarna.



182:an är en rutinerad ko, det här är hennes sjätte kalv så han får en trygg uppväxt

Ladugårdsarbete

Idag har jag jobbat i ladugården hela dagen, strött kalvgömmorna och förberett för helgen.







Nu kan vi släppa in kalvarna!

Plöjning

Idag kunde vi plöja den sista åkern tack vare det milda vädret. Vi har även hunnit serva/reparera maskiner.


Ny dag, ny kalv!

Idag morse kom den tredje kalven så nu börjar det rulla på ordentligt. Nu var det 230:ns tur att föda en fin liten tjurkalv. Det var även Durbans första kalv för året, en fördel med Limousin är att kalvarna är små och att det så gott som alltid handlar om enkla kalvningar.



Fin liten tjur. Nummer 368 kommer han att få.



Här är han omgiven av både mamma och pappa. 

Kalv nr 2 har anlänt!

Idag kom den andra kalven. Det var 243:an som fick en pigg och fin kvigkalv. Även här är det gamle Kavat som är fadern. I övrigt har det varit lugnt över jul och nyår då snön lyst med sin frånvaro.. Jag lägger även upp några bilder på nyårsmenyn som blev väldigt lyckad!



Kalven äter och mår bra



även 207:ans kalv växer fint



kul med en kompis!



Förrätt: Gratinerad hummer



serveras med toast, västerbottenost och lime



Varmrätt: Odensjö Östergårds fina oxfilé med portionsgratinerad potatisgratäng, sparris och tyvärr lite för tunn vinreduktion



serveras med en fräsch sallad och vinäger.
Efterrätten bestod av flamberade exotiska frukter med glass och mintchoklad

Bloggdesign by Reklamfirman.com
RSS 2.0
Bloggdesign by Reklamfirman.com